CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin yaşadığı borç krizine dikkat çekerek, Çerkezköy'de 33 keçinin haczedildiğini duyurdu. Gürer, tarım sektörünün toplam borcunun 935 milyar 936 milyon TL'ye ulaştığını belirterek, çiftçilerin borçlarını ödeyemez hale geldiğini vurguladı. İcra dosyalarındaki artış, çiftçilerin yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor.
İcra Dosyaları Rekor Kırıyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, icra dosyalarıyla ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı. 2025'in ilk 3 ayında açılan icra dosyası sayısının 2 milyon 687 bini aştığını belirten Gürer, icra dairelerindeki derdest dosya sayısının da 23 milyon 47 bine yükseldiğini ifade etti. Vatandaşların bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarının 4 trilyon 363 milyar TL'ye ulaştığını söyleyen Gürer, bu durumun borçlanarak yaşamanın ve kredi kartına takla attırarak hayatta kalmaya çalışmanın bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Çiftçiler Borç Kıskacında
Gürer, üretici, besici ve çiftçilerin bankalara olan borçlarının katlandığını, tarım sektörünün toplam borcunun 935 milyar 936 milyon TL'ye ulaştığını belirterek, "Bu, tarihin en yüksek tarım sektörü borcu" dedi. 2025'te traktör ve tarladan sonra keçi ve oğlakların da icra yoluyla satışa çıkarıldığını anlatan Gürer, sadece 2025'in ilk üç ayında 111 traktör ve 2 bin 937 tarlanın icra yoluyla satışa çıkarıldığını söyledi. Gürer, Çerkezköy'de hayvancılıkla uğraşan bir üreticinin borçları nedeniyle keçi ve oğlaklarının icra yoluyla satışa çıkarıldığını öğrendiğini aktardı. Çerkezköy İcra Dairesi'nin borçlu üreticiye ait toplam 33 adet Malta melezi anaç keçi ve 30 adet oğlak için ihale süreci başlattığını belirtti.
Çözüm Bekleyen Sorunlar
Gürer, çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
"Vatandaş borcu ödeyemeyince elde avuçta ne varsa el koyuyorlar. Çiftçilerimizin traktörü, tarlası ve hayvanı haczedilmemelidir. Tarım kesiminin boğazını sıkan iktidar, icrayı seyretmek yerine tarımda kalanlara sahip çıkmalı ve destek vermelidir. Tarım stratejik bir alandır. Gıda olmadan yaşam olmaz. Gıdayı üretenler korunmalıdır."
Gürer, yaşanan bu durumun Türkiye'de hayvancılık sektörünün sorunlarına bir örnek olduğunu söyledi. Daha önce bizzat yerinde, Altunhisar'da banka borcu nedeniyle koyunları elinden giden ve ağılı boşalan bir hemşerisinin yaşadığı sürece tanıklık ettiğini de ifade etti. Gürer, hayvancılıkta destek yetersizliğine dikkat çekerek, tüm çiftçi borçlarının ötelenip faizlerin silinmemesi halinde icraların bu yıl çok konuşulacağını belirtti.
Çiftçinin Haczedilemeyen Malları
İcra ve İflas Kanunu'nun "Haczi caiz olmayan mallar ve haklar" başlıklı 82. maddesine göre çiftçinin bazı malları haczedilemez. Yasaya göre:
- Borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları ve nakil vasıtaları ve diğer eklenti ve ziraat aletleri;
- Geçimi hayvan yetiştirmeye münhasır olan borçlunun kendisi ve ailesinin maişetleri için zaruri olan miktarı ve bu hayvanların üç aylık yem ve yataklıkları haciz kapsamı dışındadır.
Çiftçilerin yaşadığı bu zorlu süreç, tarım sektörünün geleceği açısından endişe verici bir tablo çiziyor. Artan maliyetler, yanlış tarım politikaları ve yetersiz destekler, çiftçileri borç batağına sürükleyerek üretimden uzaklaşmalarına neden oluyor. Tarımın stratejik önemi göz önüne alındığında, çiftçilerin desteklenmesi ve sorunlarına çözüm bulunması büyük önem taşıyor.