Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Uzay Ajansı'nın TBMM'de yaptığı konuşmada CHP Milletvekili Osman Çetin Budak, 8 maddelik Varank'a teklif sundu. Açıklamada, TUA'nın henüz bir web sitesi bile olmadığı belirtildi.
Türkiye yaklaşık 20 yıldır gündemde olan ve resmi olarak 13 Aralık 2018 tarihinde kurulmuş ve nihayet 23 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Uzay Ajansı ile ilgili uzun zamandır yeni bir gelişme olmadı. Bu konuyla ilgili açıklama CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak'tan geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a sorularını yönelten Budak, uzay ekonomisinin 100 milyar dolarla ölçülmeye başladığını, dünyada 40'a yakın ülkenin uzay ajansları kurduğunu ve 12 ülkenin uydu fırlatma teknolojisine sahip olduğunu söyledi. Bu ülkelerdeki sivil uzay programlarının bütçesinin 42 milyar doları aştığını belirten Budak, "Uzay endüstrisi şu anda laboratuvar uyduları, çöpçü uydular, madencilik uyduları, avcı uyduları geliştirme aşamasında." Dedi.
"Türkiye Uzay Ajansı, bu süreçte ne yaptığını bilmiyoruz"
Türkiye uzay faaliyetlerinde iki yıldır gecikme olursa her şeyin sessiz olduğunu söyleyen Türkiye'ye başlamak için kurulmuştu Budak, "Ne yaptıklarını bilmiyoruz. Kamuoyuna duyurulan tek faaliyet ziyaretlerdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yönetim kurulu üyelerinden ”.
son 2 yıldır OSA'nın internet sitesi eksik
Türkiye Uzay Ajansı'nın faaliyet açıklamaları, Budak, bir şeyler yaptıklarını bile bilmediklerini söyledi," Tüm bunların dışında, Ajans son iki yıldır henüz uzay araştırması için web sitesini bile görerek hazırlamadan "Umudumuz soluyor" dedi.
TBMM'de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Budak milletvekili şu sorulara yol açtı:
Kuruluşundan bu yana 13 Aralık 2018 tarihinde operasyonlar yürüten Türkiye Uzay Ajansı? Ajans Yönetim Kurulu üyeleri kimlerdir, hangi kriterlere göre seçilmiştir? Ajans 23 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde yazılan görevlerle ilgili ne tür çalışmalar yaptı? Ajansın kuruluşundan bu yana masrafları ne kadardır ve hangi kalemler harcanmıştır? Kararname ile hazırlanması öngörülen Ulusal Uzay Programı'nın hangi aşamada olması planlanıyor? Programın detayları nelerdir? Kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon için ulusal ve uluslararası çalışmalar yapan Türkiye Uzay Ajansı, bunlardan sonuç alan kimler? Türkiye'nin uzay hedeflerine katkıda bulunmak amacıyla Havacılık ve Uzay İcra Stratejileri, Uzay Uygulamaları Oluşturma Koordinasyon Komitesi, sağlam Uzay Teknolojileri İhtisas Bölgeleri kurulacak mı?
Bunlar CHP Antalya Milletvekili Budak'ın Bakan Varank'a yönelttiği sorular. Önümüzdeki günlerde Varank'tan bu konuda açıklama bekliyoruz. Dünyadaki gelişmiş ülkelerin uzay konusundaki çalışmalarını da göz önünde bulundurarak ileride uzay alanında güzel haberler almayı hedefliyoruz.