Yayınlanan yeni bir makaleye göre bilim adamlarının geçtiğimiz aylarda Venüs atmosferinde keşfettikleri, bir yaşam izi olarak kabul edilen fosfin olmayabilir. Yeni araştırma, fosfin yerine daha makul bir bileşik olan sülfür dioksit önermektedir.
Geçtiğimiz aylarda Royal Astronomical Society'den bilim adamları, Venüs'te bir yaşam izi sayılabilecek fosfin molekülünün tespit edildiğini duyurdular. Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamlarını heyecanlandıran bu keşif, Venüs atmosferinde bir tür potansiyel yaşam olabileceği iddialarına yol açtı. O zamanlar şüpheci olan bilim adamları da yoktu çünkü çoğu insan Cehennem denen bir gezegende yaşam olabileceğini düşünmüyordu. Nitekim bu konuda çalışmalar yapan bir ekip, Venüs'te bulunanların aslında fosfin olmadığını ortaya çıkardı.
Venüs'te bulunan şey sıradan kükürt dioksitti:
Orijinal çalışmada araştırmacılar, Venüs'ün atmosferindeki her milyar molekülden 20'ye kadarının fosfin olabileceğini öne sürdüler. . İlk bulguları yeniden değerlendirdikten sonra, bu sayının milyar başına çok daha düşük bir konsantrasyonda olabileceği söylendi. Konsantrasyon milyarda bir olsa bile, keşif yine de önemliydi çünkü fosfin, Venüs atmosferinde hiçbir koşulda sürekli değiştirilmedikçe uzun süre dayanamazdı. Kükürt dioksit, Venüs atmosferinde en yaygın üçüncü kimyasal bileşik olarak da bilinir ve yaşamın bir göstergesi olarak kabul edilmez.