Günün geç saatlerinde Türkiye'nin Uzay Ajansı merakla bugünden itibaren yaptığı paylaşımla sona erdi. Türkiye'nin Ulusal Uzay Programı, yürütülen faaliyetlerde tanıtıldı
Türkiye üç gün önce heyecan verici bir olay yaşadı. Yaklaşık 3 yıl önce kurulan ve ilk kurul toplantısından iki yıl önce Türkiye Uzay Ajansı, 9 Şubat Salı günü sosyal medya hesaplarından bir video paylaşarak bugüne işaret eden herkesi merak etti.
Ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank heyecanı "Hazır mısınız?" İfadesini eklediği bir gönderi yaptı. Nihayet Türkiye’nin Uzay Ajansı’nın başladığı sürpriz anının geldiğine dikkat çekti. Türkiye, Ulusal Uzay Programı'nı açıkladı.
Ulusal Uzay Programı tanıtıldı:
Cumhurbaşkanlığı Ulusal Kongre ve Kültür Merkezi açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Ulusal Uzay Programı hakkında konuştuğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı, "Bu akşam ülkemiz için tarihi bir dönüm noktasına tanık oluyoruz." Dedi. Önümüzdeki 10 yılın nasıl şekilleneceğini anlatacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel uzay yarışında ülkemizi üst liglere taşıyacağını ifade etti. Erdoğan, dünyada uydu üretme kabiliyetine sahip birkaç ülke arasında yer aldığımızı ve önümüzdeki dönemde uydulardan aldığımız bilgilerin güvenliğini Türk mühendislerin yerel yazılımları ile sağlayacağımızı söyledi. açıkladı. Uydunun testlerinin devam ettiğini belirten Erdoğan, en önemli eksikliğimizin fırlatma olduğunu ancak bu konuda önemli adımlar atıldığını sözlerine ekledi. Erdoğan, dünyanın yeni bir değişimin arifesinde olduğunu söyleyerek, temsil ettiğimiz medeniyetin yine Türkiye olabileceğini ifade etti, mesafeye bağlı olarak uzay yarışında katlanacağını belirtti.
Türkiye'nin ilk kızılötesi teleskopu:Erdoğan bunu açıklıyor
Doğu Anadolu rasathanesi inşa edildi, bu tesis tamamlandığında ilk kızılötesi teleskobun devreye alınacağını duyurdu. Sadece uydu geçtiğimiz 18 yılda TÜBİTAK aracılığıyla, uzay ve fırlatma sistemleri tarafından 56 projede belirtildi Erdoğan'a 2,1 milyar TL destek de sağlanıyor.
uzay hedeflerini duyurdu Türkiye:Türkiye, 2023 aya gidiyor:
Hedef 1:Cumhuriyetin 100. yıl dönümünde Ay ile ilk teması kurmak. Uzay aracımızı yakın yörüngeye getirecek ilk fırlatma, uluslararası işbirliği ile gerçekleştirilecek. 2023 yılı sonunda Dünya'ya yakın yörüngede ateş edip sert iniş yapacağımız milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşacağız. Hedef 2:Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek bir marka yaratmak. 2028 için planlanan ikinci etapta aracımız yörüngeye kapatılacak, ilk fırlatma bu milli roketlerle yapılacak. Hedef 3:Türkiye'nin bölgesel konumlandırma ve zamanlama sistemini geliştirmek. Hedef 4:Uzaya erişim sağlamak ve bir uzay limanı işi kurmak. Hedef 5:Uzay havası veya meteoroloji adı verilen alana yatırım yaparak uzaydaki yetkinliğimizi artırmak. Hedef 6:Türkiye astronomik gözlemlerini ve ayrıca uzay nesnesinin zemin katından takip düzeyine ulaşmak. Hedef 7:Ülkemizde uzay endüstrisi ekosistemini daha da geliştirmek. Hedef 8:Bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi oluşturmak. Hedef 9:Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmek. Hedef 10:Bir Türk vatandaşını uzaya gönderin.