Google, sistematik zararlar ve ayrımcılık iddiaları için ABD Çalışma Bakanlığı'ndan 3,8 milyar dolar para cezası ödemeyi kabul etti. Bakanlığın Federal Sözleşme Uyum Programları Bürosu tarafından birkaç yıl önce rutin bir denetim sırasında keşfedilen ödeme ve teklif eşitsizlikleri, teknoloji devine pahalıya mal oldu.
Google ve Facebook yeni bir dava ile gündemde
ABD Çalışma Bakanlığı anlaşmayı web sitesinde yayınladı
Teknoloji devi Google'ın, 2014-2017 yılları arasında Mountain View ve Washington ofislerindeki kadın yazılım mühendislerine düşük ücretler ödediği tespit edildiğinde, ödeme ve teklif verme konusunda ilk eşitsizlik ortaya çıktı.
Uyum Programları Departmanı ayrıca Google'ın San Francisco, Sunnyvale ve Kirkland ofislerinde kadınlar ve Asyalılar buldu. Yazılım mühendisliği iş uygulamalarına yıl boyunca daha düşük işe alım oranları sunduğunu keşfetti ve bu durumu 31 Ağustos 2017'de sona erdirdi.
Yıllarca süren olay neticesinde ABD Çalışma Bakanlığı kararını internet sitesinde açıkladı ve anlaşma şartlarını açıkladı.
ABD Çalışma Bakanlığı'nın bildirdiği anlaşmaya göre Google, 2.565 kadın Mühendise 1.35 milyon dolar geri ödeme ve faiz ödeyecek ve her mağdura 528 dolar verecek. Aynı zamanda bu durumdan etkilenen ve şirkette istihdam edilmeyen 1.757 kadın ve 1.219 Asyalı yazılım mühendisliği başvurusuna da teknoloji şirketi tarafından 1.23 milyon dolar ödenecek.
Çalışma Bakanlığı'nın belirlediği yerlere bedelsiz öz sermaye tahsis edecek olan Google, toplamda 3,8 milyar dolar ceza ödeyecek.
Aynı zamanda konuyla ilgili TechCrunch'a açıklama yapan Google, bu durumu şu şekilde değerlendiriyor; Geçtiğimiz sekiz yılda, tutarsızlıkları belirlemek ve düzeltmek için yıllık bir iç ücret öz sermaye analizi yaptık. 2014-2017 denetimlerinde iddialarla bu konuyu ele almaktan, çeşitlilik ve eşitliğe bağlı kalmaya devam etmekten ve çalışanlarımızı ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını sağlayacak şekilde desteklemekten mutluluk duyuyoruz. ”
Ayrıca, San Francisco Federal Sözleşme Uygunluk Programları Ofisi Bölge Müdürü Jane Suhr, "ABD Çalışma Bakanlığı, Google'ın çözüm görüşmelerine katılma ve erken çözüme ulaşma istekliliğini kabul ediyor. Teknoloji sektörü, bölgenin en büyüklerinden biri olmaya devam ediyor. ve en hızlı büyüyen işverenler. "İş gücü ne kadar karmaşık veya karmaşık olursa olsun, işgücünde eşitliği ve ayrımcılık yapmamayı sağlamak için fırsat eşitliği yasalarını uygulamaya kararlıyız."