Euronews Türkçe'nin haberine göre, Norveç Orman Yağmur Vakfı tarafından hazırlanan rapor, iklim değişikliğine karşı doğal bir tampon olan yağmur ormanı örtüsünün hızla ortadan kalktığını bir kez daha ortaya koydu. Çoğunlukla tarım için olmak üzere ağaç kesme ve arazi dönüştürme çabaları nedeniyle, dünyadaki tropikal yağmur ormanlarının yüzde 34'ü yok edildi ve yüzde 30'u hasar gördü, bu da onları yangına ve gelecekteki yıkıma karşı daha savunmasız hale getirdi. Rapora göre, bu yıkımın yarısından fazlası Amazon'da ve Güney Amerika'daki sınır yağmur ormanlarında gerçekleşti. ormanların hayatta kalma şansını azaltır. Bu korkunç bir döngü, 2002 ile 2019 arasındaki kayıp, Fransa'nın tamamı kadar büyük bir alan. ”
Raporda, Amazon ormanlarının yanı sıra çoğu Endonezya'da bulunan Güney Asya adalarının ve Orta Afrika'daki Kongo Nehri boyunca uzanan yağmur ormanlarının korunmasına daha fazla vurgu yapıldı. "Amazon yağmur ormanları" olarak adlandırılan Amazon yağmur ormanları, yılda bir milyar tondan fazla atmosferik karbon salınımını engelliyor.
Dünyadaki hayvan ve bitki türlerinin yüzde 10'unu barındıran Amazonlar, 400'den fazla yerliye ev sahipliği yapıyor. Sekiz farklı Güney Amerika ülkesinde yaşayan aşiretler.
STK'lar Amazonlarda ormansızlaşmanın artmasıyla Başkan Bolsonaro liderliğindeki hükümetin yasadışı tarım ve madenciliğe karşı mücadeleyi azalttığını, para cezaları ve ekipman imhası gibi önlemleri ihmal ettiğini belirtiyor. 1 Ocak 2019'da göreve başlayan Bolsonaro, Amazon Ormanlarını korumakla sorumlu çevre ve yerli hakları kurumlarının bütçesini yüzde 25, ormanı önlemek için ayrılan bütçede yüzde 23 oranında kesinti yaptı. yangınlar gitti.