Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun ile yeni bir "varlık barışı" fırsatı açıldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, "Tüm vatandaşlarımız bundan yararlanmalıdır. Fırsat,
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
7256 Sayılı Bazı Alacakların ve Bazılarının Yeniden Yapılandırılması Yönetmeliği ile Bazı Alacakların ve Bazılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 93 üncü madde ve Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 21 inci maddesi hükümleri belirlenmiştir.
Tebliğ, para, altın, kambiyo, menkul kıymetler ve diğer ayni sermaye ve yurtdışındaki tüzel kişilerdir. piyasa araçlarını ülkeye getirmek ve ülke ekonomisine kazandırmak
Para, altın, fler tebliği kapsamındadır. Yurt içinde bulunan ancak gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan yabancı borsa, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, vergi dairesine bildirilmek suretiyle kanuni defter kayıtlarına kaydedilebilir.
Bu kapsamda yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarını, gerçek ve tüzel kişilere 30 Haziran 2021 tarihine kadar bildiren banka veya aracı kurum, varlıklarını serbestçe biriktirebileceklerini söyledi.
bu bildirimler Gerçek ve tüzel kişilerin de bankalara veya aracı kurumlara (menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları için) ve söz konusu varlıklarla ilgili her türlü vergi dairesine bildirilmesi de mümkün olacaktır. Herhangi bir bildirim yapılmayacaktır.
Bu kapsamda rapor edilen varlıklar nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılacaktır.
Üç ay içinde Türkiye'ye getirilecek bildirim tarihinden itibaren bu hükümden yararlanabilmek için bildirime konu olan veya Türkiye'de bir banka veya aracı kurumda açılacak malvarlığının hesaba aktarılması zorunludur.
Türkiye Anılan hükümden yararlanma açısından, ihbar eden hesap sahibi ile varlığı yurt dışından devreden kişinin farklı kişiler olması, ilgili tarafın devir işlemlerinde söz konusu hükümden yararlanılması açısından bir önem taşımayacaktır. banka veya aracı kurumlarda açılacak hesabın varlığı. Mali kuruluşlardan kullanılan ve kanuni defterlere kayıtlı kredilerin en geç 17 Kasım 2020 tarihinden itibaren 30 Haziran 2021 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilir. Bu durumda sicilden indirilecekler, sicilden düşürülecek duruma getirilmeye ön koşul olmayacaktır. Türkiye borcunun ödenmesi için kullanılan mülk için.
Ayrıca, 17 Kasım 2020 tarihinde yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının kayıtlı sermaye avanslarında bu tarihten önce Türkiye'ye getirilerek karşılanması halinde, söz konusu avans kayıtlarından düşülmek üzere, kaydın atıfta bulunduğu hükümlerden yararlanabilecek. dışarıda
yurt, ancak 30 Haziran 2021 tarihinde kapsam dahiline dönüştürülene kadar teminat altına alınmayan varlıklar (örneğin taşınmaz mal) hükümleri kapsamında Türkiye'ye getirilebilir.
Öte yandan tebliğde, yurt dışı bankalarda veya kurumlarca yapılacak komisyonlarda varlık beyannamesi işlemleri gerçekleştirildi. tabi varlıklarla ilgili bankalar veya aracı kurumlar tarafından
Bildirimde bulunanlardan herhangi bir belge istenmeyecektir.
Gelir veya Türkiye'de bulunan ve mükellefleri bulunan ancak yasal defter, kayıt, para, altın, kambiyo, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarında yer almayan bir kuruluşun 30 Haziran 2021 tarihinde bağlı kuruluşlara geliri veya kurumu olana kadar vergiler açısından elektronik olarak
Taşınmaz varlıklar dışındaki bildirilen varlıkların, gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından bankalarda veya aracı kurumlarda hesaplara yatırılması gerekecektir.
Taşınmazların ayni sermaye olarak tescil ve ticaret kayıtlarına tescil edilmesi halinde, sermaye artırım kararı tebliğ tarihi itibariyle alınmış ve söz konusu karar Ticarete tescil ettirilmek şartıyla bu madde hükümlerinden yararlanılabilir. Tarihlerini takip eden onuncu ayın sonuna kadar kayıt yaptırır.
Gerek yurt dışındaki varlıkların bankalara veya aracı kurumlara raporlanmasında, gerekse ülkedeki varlıkların vergi dairelerine raporlanmasında, Türk lirası cinsinden r (nominal) altının gerçeğe uygun değeri, döviz kuru ile Merkez Bankası döviz kurları Türkiye Cumhuriyeti menkul kıymetleri ve diğer sermaye piyasası araçlarından alınan hisse senetlerinin, piyasa değerinin, varsa piyasa değerinin veya piyasa değerinin, alış fiyatı ile birlikte belirlenememesi durumunda, alış fiyatı da belli ise değil, nominal (nominal) değeri ile hesaplanacaktır.
Tahvil, bono ve eurobond gibi borçlanma araçları borsa değeri ile, borsa değeri yoksa bugünkü değeri ile, bu değer belirlenemiyorsa alış fiyatı ile, alış fiyatı bilinmiyorsa alış fiyatı ile nominal (nominal) değeri, yatırım fonu katılma payları, ilgili piyasada belirlenen kapanış fiyatı, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi türev araçlar borsa değeri, borsa değeri yoksa bugünkü değeri ile, eğer bu bedel, alış fiyatı bilinmediği takdirde, nominal (itibari) değeri ile gerçeğe uygun değeri ile alış fiyatı ile belirlenemez. Yönetmelikten yararlanılacaktır.
Bildirimlerde belirtilen varlıkların Türk Lirası cinsinden değerleri e
Yurt dışında bulunan varlıkların şirket adına bildirilmesi durumunda, ilgili şirkete şahıslar adına bildirimde bulunulması halinde, bu kişiler yönetmelikle sağlanan imkanlardan kendileri yararlanabilir, şirket adına bildirime konu varlıklar şirketin yasal defter kayıtlarına aktarılması.