WhatsApp'ın son kullanıcı sözleşmesindeki değişikliklerle birlikte sosyal medya platformları ile paylaşılan bilgiler bir kez daha gündem oldu. Hangi uygulama hangi bilgileri ister? Bu soruyu cevaplıyoruz.
WhatsApp, kullanıcı sözleşmesini değiştirmiş, birçok bilgiye erişim talebinde bulunmuş ve bu bilgileri diğer Facebook şirketleriyle paylaşacağını duyurarak birçok kişinin platforma karşı çıkmasına ve alternatiflere yönelmesine neden olmuştur.
Önceki haberimizde sosyal medyadan gelen tepkileri derledik ve hatta alternatif mesajlaşma uygulamalarını anlattık. Bir şey bedava ise ürün sizsiniz mantığı ile uygulamalarımızı bilgimiz karşılığında kullanabileceğimizi anlattık.
Gerekli izinler değil, istenen veriler
Uygulamaları indirdiğinizde birçok veriye erişmenizin istendiğini gördünüz. Tüm bu izinleri vermeniz gerekmez, bunlar erişim istenen bilgilerdir, gerekli izinler değildir. Şirketler de bu bilgileri işleyerek para kazanıyor.
Telefonunuzda bulunan hemen hemen her şeyi isteyen WhatsApp, sizden telefon numaranıza, kişilerinize, cihaz kimliğinize, yaklaşık konumunuza, tam konumunuza, satın alma geçmişinize, performans verilerinize erişmenizi ister. Uygulama üzerinden fotoğraf gönderip gönderirseniz, bu verilere erişim talep edebilirsiniz.
Telgraf
Telegram ise erişim taleplerini iletişim verilerine kısıtlar. Platform kullanıcılarından istenen bilgiler arasında telefon numarası, rehber ve cihaz kimliği yer almaktadır. Rusya merkezli uygulamanın başka bir isteği yok.