Kıyal'ın OECD ülkeleri arasında yaptığı standartlar, sağlığa ayrılan bütçe payında Türkiye son sırada yer alıyor. Türkiye'nin OECD ortalaması bile iki katına çıkıyor.
Görüşmede Türkiye'nin 2021 bütçesi görüşüldü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sağlığa pek çok ülkeye göre kaynak ayırabiliriz, çok sınırlı olduğumuzu biliyoruz" dedi. Türkiye, sağlık harcamalarının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Koca, kişi başına düşen artışa rağmen OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında cari kamu sağlık harcamalarının gerçekten düşük seviyede olduğunu ifade etti.
Diğer OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Türkiye'de sağlık için ne kadar kaynak bırakılıyor? OECD'nin 2019 verileri Bakanların kocasının açıklamalarını doğruladı mı? Bilgiye göre
Euronews, Türkiye'nin diğer OECD ülkelerinde 2019 verilerini aktardı, toplam sağlık harcaması kalemlerinin GSYİH'ye oranını en azından ülkeyi yüzde 4,4 oranında ayırarak ayırdı.
Amerika Birleşik Devletler, son yıllarda bütçeden en çok payı sağlığa ayıran ülke olarak dikkat çekiyor. 2019'da ABD'de toplam sağlık harcamaları GSYİH'nın yüzde 17'sini oluşturdu.
İsviçre'yi yüzde 12,1 ile İsviçre, yüzde 11,7 ile Almanya ve yüzde 11,2 ile Fransa izledi.
Bu oran OECD ülkeleri ortalamasında yüzde 8,8'e ulaşıyor. Yani Türkiye tam iki katına çıktı.
Aşağıdaki grafik, diğer ülkelerin sağlıklarının bir kısmının nasıl tahsis edileceğini de göstermektedir. özel sektörün kamu harcamaları ve toplam harcamaları masada tartışıldı.
OECD'nin 2019 verileri, cari fiyatlar ve satın alma gücü paritesi, kişi başı ABD doları cinsinden kişi başı toplam sağlık harcaması Türkiye'de bin 337 dolar oldu. Diğer ülkelere göre sadece Meksika ve Kolombiya'da bin 153 ve bin 212 dolar ile daha az para harcandı.
ABD sağlık alanında kişi başı harcadığı 11 bin 71 dolar ile yine masanın başında yer alıyor. ABD 7 bin 732 dolarla İsviçre ile, Norveç'i 6 bin 646 dolarla takip ediyor.
OECD ortalaması 4222 dolar olan bu rakamlar, Türkiye'nin kişi başına en az 3 katı parayı harcıyor.
Bu veriler ışığında Sağlık Bakan Fahrettin Koca'nın söylediklerinin doğru olduğu ortaya çıktı. Özellikle Covid-19 salgını ile sağlığa ayrılan bütçenin önemli ölçüde artması bekleniyor.