Epic Games ve Apple arasındaki uygulama içi satın alımlar konusundaki gerilim tüm sektöre yayıldı. Uygulama geliştiricileri ve uygulama mağazaları arasında devam eden bu süreçte değişiklikler kaçınılmaz görünüyor.
Günümüzde birçok uygulama için uygulama içi satın alma stratejisinin izlendiğini görüyoruz. Bu strateji ile, yayıncılar uygulamalarını kısmen ücretsiz sunarken, kullanıcılardan ek özellikler ve ayrıcalıklar için ödeme yapmalarını talep eder. Böylece kullanıcılar uygulamayı ücretsiz olarak deneyimleyebilir ve isterlerse ve beğenirlerse ödeme yapabilirler. Bu strateji ile yayıncılar, uygulamalarının daha fazla kişi tarafından deneyimlenmesini sağlayarak daha fazla gelir elde etmektedir. Apple'ın sert tavrıyla mücadele etmek isteyen Epic Games, bu konuda daha güçlü olmak için bir koalisyon kurdu. Spotify, Deeezer ve MatchGroup gibi dev uygulama geliştiricileri de dahil olmak üzere 13 kurucu üyesi bulunan koalisyon, Apple'ın takip ettiği bu stratejiye karşı mücadele edecek. Koalisyonun 3 önemli ana hedefi var. Bunlardan en önemlisi, Apple'ın aldığı yüzde 30 komisyon indirimi. İkinci hedef; Üçüncü hedefin, tüketici tercihlerini arka plana atarak ve rekabete aykırı mağaza politikasını engelleyerek Apple'ın tekel olma çabasının önüne geçmek olduğunu söyleyebilirim. Apple'ın uygulamalardan elde ettiği yıllık gelirin 15 milyar dolar olduğunu düşünürsek bu alanda çok büyük bir pasta olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle, uygulama geliştiricileri karşıt bir tavır gösterse de, Apple komisyon yüzdesinden vazgeçmeye istekli olmayacak.
Ancak son zamanlarda uygulama yayıncıları ile Google ve Apple arasında uygulama içi satın alımlar konusunda büyük bir gerilim var. Öncelikle Apple ile Epic Games arasındaki bu gerilim, uygulama yayıncıları ile uygulama mağazaları arasında bir gerilime dönüştü. Epic Games, Fortnite oyunu için oyun içi bir doğrudan ödeme seçeneği ekledi ve bu eklentiden sonra oyun App Store ve Play Store'dan kaldırıldı. Apple, Epic Games'in tüm geliştirici hesaplarını kapatacağını bile duyurdu. Epic Games ise Apple'ın bu tavrının sektörde tekel olmayı hedeflediğini iddia etti ve davacı oldu.
Burak Kesayak
twitter.com/BurakKesayak
Akıllı telefonların ve uygulama mağazalarının hayatımıza yeni girdiği ilk dönemde, uygulama yayınlama stratejisi çok klasikti. Yayıncılar, uygulamalarını tamamen ücretsiz veya bir ücret karşılığında uygulama mağazalarına koyarlar. Ancak tüketici alışkanlıklarındaki değişim, yayıncıların yeni hamleler yapmasına neden oldu. Bu durum sadece Apple'ı değil, Google'ı da ilgilendiriyor. Tıpkı Apple gibi, Google da ödemelerde yüzde 30 komisyon alma hakkına sahiptir. Ancak şimdiye kadar Google bu komisyonu MatchGroup gibi devlerden almadı. Google'ın ayarlamaya devam ettiği yeni uygulama içi satın alma politikası, bu komisyonu almaya yönelik kesin adımlar içeriyor. Dolayısıyla Apple, Google ve uygulama geliştiricileri arasındaki bu gerilim bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.