Türkiye'de yeni yapılan araştırmaların bir bilgisayarı var ve alıştığı kullanıcıda ortaya konan değişiklikler yapıldı. TÜBİSAD "Türkiye'nin Dijital Dönüşüm Endeksi'ne göre" çalışıyor, Türkiye, nüfusu dünya ortalamasının altında olmasına rağmen pazarını genişleterek. Küresel salgın nedeniyle dünyada özellikle laptop satışlarında grafik artmıştır. Türkiye'de bilgisayar ve diğer verilerin kullanımı:
En çok satan dizüstü bilgisayar markası belirlendi! Lenovo reddetti
Türkiye'de son bilgisayar kullanımında bilgisayar kullanımı
Bugün, bilgisayarsız bir hayat hayal etmek gerçekten çok zor. Gelişen teknoloji ile birçok görevin kolaylıkla halledilebildiği bilgisayarlar, farklı varyantlar ortaya çıkarmaktadır. Bu noktada dizüstü bilgisayarlar eğitim, iş toplantıları, oyun oynama gibi birçok etkinliği kolaylıkla gerçekleştirmemizi sağlıyor. Dünyada en çok satan dizüstü bilgisayar markası 14,7 milyon adetle HP, onu 14,6 milyon adetle Lenovo izledi. Dördüncü sırada Apple yerini aldı. Bu liste, dünyadaki dizüstü bilgisayar tercihlerini ortaya koymaktadır. Peki Türkiye'deki durum nasıl? Türkiye bilgisayar pazarındaki veriler TÜBİSAD, raporlara ve kullanıcı trendlerine bakalım:
Türkiye'de sadece 81 milyonluk bilgisayar pazarı, 1,6 milyonluk bir rakama karşılık geliyor. Ne yazık ki 50 kişiden 1'inde bilgisayar var. 83 milyonluk nüfusa sahip Almanya'da bu oran 10,7'dir. Yani 8 kişiden 1'inde bilgisayar var. Fransa 7,8 milyona tekabül eden 67 milyonluk bir nüfusa sahiptir ve her 8 Fransız pazarında bir bilgisayar sahibinin elinden gelmektedir.
Bu sıralamada İngiltere, Polonya ve Türkiye de dahil olmak üzere İsrail'in son sıralarında yer alıyor. Bizi takip eden 10 milyon nüfusu olan Yunanistan'da bilgisayar pazar payı 500 bin. Bu, 20 kişiden yalnızca 1'inin bilgisayar sahibi olduğu anlamına gelir.
2020'nin üçüncü çeyreğindeki dizüstü bilgisayar verilerinden bahsetmeden geçmeyelim. Bu çeyrekte yaklaşık 63 milyon dizüstü bilgisayar satıldı. Bu da pazarın yüzde 34 büyüdüğünü gösteriyor.
En çok satan dizüstü bilgisayar markası 14,7 milyon adetle HP olurken, onu 14,6 milyon adetle Lenovo izledi. Diğer markalar şu şekildedir:Dell 8.5 milyon, Apple 6.0 milyon, Acer 4.9 milyon. Listede ayrıca Diğerleri başlığı altında 13,4 milyon satış bulunuyor.
Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde pazar dağılımı önemlidir. Yıllar içinde kullanım ve tercihlerdeki değişikliklerle birlikte pazarda önemli bir genişleme yaşandı. Bunun yıllara göre sayısal dağılımı da önemlidir çünkü; İletişim teknolojileri, 2015 yılından bu yana 55,6 milyar TL'den 2019'da 96,6 milyar TL'ye yükseldi. 2015'te 25,9 milyar olan bilgi teknolojisi, 2017'de 87,4 milyara yükseldi, ancak 2019'da 56,61 milyar TL düştü.
Türkiye'nin bilgisayar kullanımı ve sektördeki durumunun büyüklüğü?
Onları ne işimiz yapıyor? Birincisi, "Bilgi ve iletişim teknolojileri Türkiye ekonomisinde nasıl pay alır?" Sorunun cevabını verelim:Türkiye'de pazar büyüklüğü 26,8 milyar dolar ve yıllık 1,1 milyar dolarlık ihracat sektörü. 143 bin kişiyi istihdam eden sektör Gayri Safi Milli Hasılaya (GSMH) yüzde 3,5 katkı sağlıyor. Bu 760 milyon dolara denk geliyor.
Küresel bilgisayar pazarına ilişkin son veriler bu noktada Türkiye'deki durumu anlamak açısından önemlidir. Dizüstü bilgisayar pazarında ikinci sırada yer alan Lenovo, masaüstü satışları da eklendiğinde yüzde 23,7 bilgisayar pazar payı ile başı çekiyor. 207 milyon bilgisayar satıldığını söylemek mümkün. Yıllık tahmin 300 milyon … Tahmin edebileceğiniz gibi bu grafikteki çarpıcı artışın nedeni koronavirüs salgını. Şirketlerin evden çalışma programlarına girmesi, evde uzaktan eğitim ihtiyacı ve artan öğrenci sayısında zaman geçirmesi, bu dönemde bilgisayar ihtiyacının artması tesadüf değil.
Bu durum Türkiye'de de benzer bir yükselişe neden oldu. Raporda yer alan verilere göre TÜBİSAD, 2017 yılında 4 milyona 2 milyon, 2018 yılında ise 1 milyon 298 bin yüzde 35 düşüş yaşarken, 2019 yılında Türkiye'de 2020'deki dikkat çekici artışla 636 bin ila 1 milyon bilgisayar satıldı. Bu yılın ilk dokuz ayında satışlar 2,2 milyonu aştı. Kullanıcıların yüzde 75'i dizüstü bilgisayarı, yüzde 25'i ise masaüstü bilgisayarı tercih ediyor.