Bartın Üniversitesi III. Ar-Ge Proje Pazarı'nda birincilik kazanan "Askeri Uygulamalar İçin Yüksek Performanslı Hibrit Yakıt Hücresi Tasarımı", uzun süreli çalışmaların ardından bor ve perlit madenleri kullanılarak yüzde 100 yerelleşmeye getirildi.
Bartın Üniversitesi III. Ar-Ge Proje Pazarı'nda birincilik kazanan "Askeri Uygulamalar İçin Yüksek Performanslı Hibrit Yakıt Hücresi Tasarımı" konulu son çalışmalar da tamamlandı. Girişimci Erhan Demircioğlu'nun geliştirdiği sistem, Bartın Üniversitesi'nin desteğiyle yüzde 100 yerli ulaştı. Son olarak sistemin çalışmasını sağlayan kritik membranlı yakıt hücreleri (Polimer Elektrolit Membran Yakıt Hücresi-PEMFC) yerli ve milli imkanlarla ilk kez üretildi. Membranlar Bor rezervleri üretiminde Türkiye'nin büyük bölümünde ve mineral Perlit kullanılmıştır. Böylelikle 3 bin dolar metrekare ithal edilmiş membran metrekare maliyeti yerel ve milli imkanlardan yararlanılarak 400 dolara düşürüldü.
Membran üretimi başta olmak üzere birçok cihazda kullanılan alternatif bir yöntem olan membranı geliştirerek ürettikleri ülkelerden biri olduk. Haberleşme sistemleri Demircioğlu, Türkiye Membran üreten ender ülkelerden biri olduklarını belirten Demircioğlu, “Günümüzde hidrojen yakıt hücreleri verimli ve çevreye duyarlı bir enerji üretim teknolojisi olarak öne çıkıyor. Proton değişim membranlı yakıt hücreleri, düşük çalışma sıcaklığında yüksek verimlilikleri, sessiz çalışması ve saf su ve ısı dışında hiçbir atık içermemesi nedeniyle en ilginç yakıt hücresi türüdür. Membran, PEMFC'nin kalbi olarak kabul edilir. Ayrıca ülkemiz bu zara dışa bağımlıdır. Bu nedenle çalışmalar alternatif membran arayışına odaklanmıştır. Böylelikle membranı üreten ender ülkelerden biri olduk. Projenin temel amacı ve faydaları konusunda da bilgi veren ”
“ Muadillerine göre 6 kat daha dayanıklı ”Demircioğlu,“ Rezervin% 73'ü ülkemizde. Ülkemizde bulunan perlit kullanarak membran ihtiyacında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak ve daha iyi performans özelliklerine sahip membranlar üretmek ana hedefimizdir. Şu anda mevcut membranların üretim maliyeti metrekare başına 3 bin dolardır ve kimyasal-fiziksel dirençleri düşüktür. Ürettiğimiz kompozit membranın Nafion membranlara göre 6 kat daha iyi fiziksel-kimyasal dirence sahip olduğunu söyledi.
“TSK için geliştirilen sistemde kullanılmaktadır”
Üretilen membranın birçok kullanım alanı olduğunu hatırlatan Demircioğlu, “Membranların kullanım alanlarının başında; enerji üretimi için kullanılan yakıt pilleri, savunma sanayinde taşınabilir radyo sistemlerinin acil güç ihtiyaçları, hidrojen üretimi sağlayan elektroliz sistemleri, elektrikli hibrit araçlar, taşınabilir kişisel elektronik eşyalar, uzay aracı vb. geliyor. Bu zarı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için geliştirdiğimiz bir savunma sanayi projesinde kullanıyoruz. Taşınabilir radyo sistemlerinin acil durum güç ihtiyaçlarını karşılamak için taşınabilir hidrojen yakıt hücresi sistemini geliştirdik. Burada kullanılan yakıt hücresinin ana merkezinde şimdiye kadar yurt dışından getirdiğimiz Nafion membranları kullanıyorduk. Böylelikle hem üretim maliyetlerimiz artıyordu hem de dışarıdan stratejik bir alana bağımlı hale geldik. ”
“ Yenilikçi bir çalışma gerçekleştirdik ”
Demircioğlu, eser için patent başvurusu yaptıklarını da kaydetti, “Bartın Üniversitesi III. Ar-Ge Proje Pazarı'nda ilk kez görücüye çıkan projemizi geliştirdik. Bu üretimin yapılmasında Bartın Üniversitesi'nden aldığımız destek ve motivasyon etkili oldu. Yerli ve milli üretime katkı sağlamak amacıyla düzenlenen bilim şöleni sırasında ve sonrasında bizden desteğini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun başta olmak üzere emeği geçen tüm bilim insanlarına şükranlarımı sunuyorum. ”Rektör Uzun kendisini tebrik etti
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Orhan Uzun, “Ülkemizin yerli teknoloji atağına katkı sağlama çabalarımızın sonuçlarını görmekten mutluluk duyuyoruz. Ar-Ge ve inovasyon bilincimizin yaygınlaşması ile gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetleri, bu noktada toplumun dönüşümüne katkı sağlamak için teknoloji üreten Türkiye'de düzenlemeyi hedefliyoruz. Bu yolculukta tüm bileşenlerimizle devam ediyor, her alanda yerli ve milli fırsatları maksimize etmek istiyoruz ”dedi.