Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından Ay'da keşif kurallarını belirlemek için oluşturulan Artemis Anlaşmaları, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer 7 ülke tarafından imzalandı. NASA'nın hem en büyük ortaklarından hem de rakiplerinden biri olan Rusya'nın listede yer almaması dikkat çekti.
Dünyanın yeni geçici uydusu “Mini Ay” geliyor
ABD ve Moon dahil 8 ülkenin Artemis Anlaşmaları olarak da bilinen NASA, yüzeyinde keşfi standartlaştırmayı taahhüt eden uluslararası bir koalisyon kurduğunu açıkladı. NASA, Ay'ı keşfetmek için ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Uzay Konseyi ile birlikte çalıştıktan sonra Mayıs ayında anlaşmaları hazırlama niyetinde bulundu. Belgenin adı, yıllar sonra insanı ve ilk kadın astronotu ay yüzeyine göndermeyi planlayan projeden geliyor.
Anlaşmayı ABD dışında imzalayan ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Japonya, Lüksemburg, İtalya, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor. Ajans, anlaşmayı imzalamakla ilgilenen diğer ülkelerin de görüşüldüğünü, ancak söz konusu 7 ülkenin süreci mümkün olan en kısa sürede tamamladığını bildirdi. Diğer ülkelerin anlaşmaya olan ilgisi, anlaşmayı yakında, belki yıl sonunda imzalayabileceklerine dair umut veriyor.
NASA'nın Uluslararası ve Kurumlar Arası İlişkiler Ofisi Direktör Yardımcısı Mike Gold, bu, anlaşmalara katılan ülkeler için son değil, yaptığımız ilk açıklama olduğunu söyledi. Aksine yeni bir başlangıç. "Öte yandan, NASA'nın en büyük ortaklarından Rusya'nın anlaşmada imzasının olmaması dikkat çekti. Konuyla ilgili konuşan ABD Başkanı Dmitry Rogozin Rus uzay programı, programın hayranı olmadığını açıkça ortaya koydu.İmzalanan anlaşmaların bir tür Ay istilasına benzediğini belirten Rogozin, Artemis Programının fazla ABD merkezli olduğunu belirtti.Ayrıca bir başka uzay gücü Çin , anlaşmaları imzalamayan ülkeler arasında yer alıyor. Artemis Anlaşmaları'nın imzalanmasından önce dünyanın dört bir yanındaki ülkeler uzayın nasıl keşfedileceğine odaklanan geniş çaplı bir anlaşma imzalamıştı.Uzay Anlaşması olarak bilinen anlaşma imzalandı. uzayın keşfinin barışçıl bir ortamda yapılması gerektiğinin bilinciyle 1967'de yürürlüğe giren anlaşma aynı zamanda uzayda kitle imha silahlarının bulunmasını ve dünyanın herhangi bir yerindeki ülkelerin hak iddia etmesini de kısıtladı.
& nbsp;