Serebrovasküler olay veya felç geçiren hastaların erken tanı ve tedavisi çok önemli olsa da erken tanı ne kadar hızlı olursa hastalığın prognozu o kadar iyi ve sekel olasılığı azalır. Yukarıda belirtilen durumu daha da iyileştirmek ve serebrovasküler olayları (CVO) olan hastaların daha erken teşhis edilmesini sağlamak için, bir grup bilim adamı bir tür akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Günümüzde CVA olduğu düşünülen hastalar için rutin bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleme ve nörolojik muayene. Uygulanır, ancak iyonlaştırıcı radyasyon içerdiğinden bazı potansiyel tehlikeler içerir.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi ve Houston Methodist Hastanesi araştırmacılarının, hastaların tanı süreçlerini hızlandırmak ve endikasyonu olmayan (tıbbi gereklilik) hastaları iyonlaştırıcı radyasyondan korumak amacıyla ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmada. Yüzün üzerinde SVO belirtisi gösteren hasta onlardan bir tür konuşma testi yapmalarını istedi ve görüşmeler iPhone ile kaydedildi. Daha sonra kaydedilen verilerle yapay zeka algoritması geliştirilmiş ve yapay zeka, hastaların konuşma ve yüz mimik kas hareketlerinden SVO teşhisi için test edilmiştir.
Yapılan çalışmalar sonucunda uygulamanın% 79 başarı oranıyla teşhis edildiği ancak günümüzde acil servislerde rutin olarak kullanılan testlerle benzer başarı oranına sahip olduğu belirtildi. Yeni uygulama geliştirilip iyileştirilebilirse, akıllı telefon uygulamaları sayesinde gelecekteki birçok hastalık ve durum daha erken teşhis edilebiliyor ve hastalar tedaviye daha erken erişebiliyor.
Yeni araştırma Penn State dergisinde yayınlandı.