Yeni bir araştırmaya göre ilk kez İngiltere'de tespit edilen mutasyona uğramış koronavirüsün ölümcüllüğü daha yüksek. Araştırmaya göre mutant virüs en çok yaşlıları etkiliyor.
İlk olarak Birleşik Krallık'ta Eylül 2020'de tespit edilen ve SARS-CoV-2'nin bir çeşidi olan VOC 202012/01, dünya çapında birçok ülkeye yayıldı. Halk arasında 'mutant koronavirüs' olarak da adlandırılan mutasyona uğramış virüsün geçmişe göre daha bulaşıcı olduğu tespit edildi, ancak hastalığın ciddiyetinde herhangi bir değişikliğe neden olup olmadığı belirlenemedi. Bunun olmayacağını ve mevcut aşıların bu virüs varyantını etkisiz hale getirebileceğini söyledi. Ancak yeni çalışmalar, mutasyona uğramış virüsün daha korkunç olmasına neden oluyor.
Mutant koronavirüs ölüm riskini artırıyor mu?
London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) araştırmacıları, koronavirüsün yeni varyantı ile enfekte olmuş kişiler için ölüm riskinin yaklaşık% 35 daha yüksek olduğunu söyleyen bir analiz yayınladığını söylüyor.
Riskin tüm yaş grupları için aynı olmadığını belirten çalışma, yaşlı hastaların daha çok etkilendiğine dikkat çekiyor. Erkeklerin aynı yaştaki kadınlara göre daha yüksek risk altında olduğu da bildirilen bilgiler arasındadır. Bu noktada veriler 70-84 yaş arası erkeklerde riskin% 5'ten% 6'nın üzerine çıktığını göstermektedir. 85 yaş ve üstü olanlar için bu sayı% 17'den% 22'ye çıkabilir. Bununla birlikte, verilerin hakem incelemesine tabi tutulmadığı ve bu yaş gruplarında ekstra ölümlere neyin sebep olduğunun bilinmediği unutulmamalıdır.
Ölüm riski daha yüksek bulundu:
Çalışma kapsamında 1 Kasım – 11 Ocak tarihleri arasında test edilen 850 binden fazla kişinin verilerini inceleyen ekip, koronavirüsün tüm yaş grupları, cinsiyetler ve etnik kökenlerde önceki suşlara göre daha ölümcül olduğunu tespit etti. Ancak riskten en çok daha yaşlı grupların etkilendiğinin de altı çizildi.